A zsírtól lesz baja a májnak nem a bortól?
Hamarabb alakul ki zsírmáj akkor, ha kövérek vagyunk és magas az inzulinrezisztenciánk, mintha mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztanánk.
Az új kísérletek szerint némi vörösbor nem emeli a betegség kialakulásának kockázatát. A közlemény online jelent meg az Annals of Medicine című szaklapban. Svéd kutatók 44 embert vontak be kísérletükbe, vagy egy (nők) illetve két (férfiak) pohár vörösbor kellett meginniuk naponta három hónapon át, vagy pedig tartózkodniuk kellett az alkoholos italok fogyasztásától. A kísérlet elején és végén vért vettek a résztvevőktől és MRI vizsgálat segítségével megmérték májuk zsírtartalmát.
„Úgy tűnik a zsírmáj foka inkább a kövérséggel, és inzulinrezisztenciával mutat összefüggést, nem befolyásolta a vörösbor ilyen mértékű fogyasztása. A három hónapos időszak alatt az elfogyasztott alkohol mennyisége nem befolyásolta a májban felhalmozódó zsír mennyiségét illetve a májenzimek sem mutattak emelkedett értéket” - foglalta össze Dr. Stergios Kechagias, a Linköpingi Egyetem májspecialistája a kísérletek eredményeit a Svéd Kutatási Tanács által közzétett hírben.
Sőt 16 százalékkal csökkent az ártalmas típusú, LDL koleszterin szintje a vörösborivók között. „Köztudott, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések valószínűségét, ennek egyik okára sikerült rávilágítani. Az alkohol az LDL koleszterin szint csökkentése révén befolyásolja a betegség előfordulási gyakoriságát” - tette hozzá Fredrik Nystrom, a Linköping Egyetem professzora.
Mivel a nagy mennyiségű alkohol hozzájárul a májbetegségek kialakulásához, azt gondolhattuk, hogy már a mérsékelt alkoholfogyasztás is ártalmas a májra. A zsírmáj, mely a cukorbetegség, magas vérnyomás, és szív-érrendszeri betegségek következtében is kialakulhat, akár cirrózissá (májzsugorrá) is fajulhat.
Forrás: napidoktor.hu
További cikkeink:
Kínai datolya (jujuba) kivonat