Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Igyuk vagy ne? – a szénsavas üdítők.

colaManapság már minden kontinensen népszerű, sőt, a tömegfogyasztás kardinális részét alkotja: a kóla.

Nem csak erről az üdítőről, de szénsavas társairól is szó lesz most. Rengetegen fogyasztják, ám kevesen mérik fel valódi pusztító hatását!

 

Előnyei

A szénsavas üdítők pozitívuma, hogy frissítő hatásúak, ami egyrészt a szén-dioxidnak, a kólafélék esetében, pedig a hozzáadott koffeinnek köszönhető. Javítják az emésztést, ugyanis felgyorsítják a nyál- és savképződést, vérbőséget okoznak, s ne feledkezzünk meg ezen italok kellemesen édes, gyümölcsös ízéről sem, hisz az emberek többsége emiatt fogyasztja az üdítőket. A szénsavas üdítőknek jellemzőjük az egyenletes minőség, az optimális sav-cukor arány, a kiváló üdítő hatás, a nagy szén-dioxid-tartalom, a hosszú eltarthatóság.

Hátrányai, veszélyei

A kólafélék hozzáadott koffeint tartalmaznak, ami élénkítő hatása mellett vizelethajtó is, fokozva ez által a kiszáradást. Nem beszélve arról, hogy a kólafélék fogyasztásával nagy adag koffein kerül az ember szervezetébe, hiszen egy liter kóla kb. 250 mg koffeint tartalmaz.

A szénsavas üdítők nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, azaz üres energiát, s ezért gyakori fogyasztásuk hozzájárulhat az elhízáshoz. Ez a jelenség egyre inkább veszélyezteti a kisgyermekeket, hisz köztük az üdítők - édes ízük miatt - rendkívül kedveltek. Nem egészségesebbek azonban a mesterséges édesítőszerekkel készült italok sem, hisz azok még több adalékanyagot tartalmaznak. Továbbá a szénsavas üdítők savanyúságát foszforsavval szabályozzák, ami a szervezetben megköti a kalciumot, így az nem tud felszívódni.

Ha reálisan végignézzük, és mérlegeljük a száraz tényeket, azt hiszem, könnyen dönthetünk arról, naponta fogyasztjuk-e ezeket az üdítőket, vagy inkább csak alkalomszerűen.

 

Forrás: vendegvaro.hu