Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Energiaitalok veszélyei!

energiaitalAz energiaital köznyelvi megfogalmazása egy olyan italt jelent, ami többletenergiát, fokozott testi- és szellemi frissességet ad.

A többletenergiát adó italok koffeint vagy/és taurint, vagy ezek hiányában annyi vitamint és egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, ami növeli a koncentrálóképességet.

 

Egy pohár kólában annyi koffein van, mint fél csésze kávéban

A koffein – az energiaitalok fő hatóanyaga – egy széles körben használt alkaloid típusú pszichoaktív anyag, melyet felnőtt- és gyermekkorban is előszeretettel használnak. Legális, könnyű hozzájutni, és a társadalmi elfogadottsága is pozitív.

A hazai kereskedelmi forgalomban kapható energiaitalok koffeintartalma 15 és 32 mg/100 g között változik. Egy dobozos kólában nagyjából 35 milligramm, egy csésze kávéban körülbelül 75 milligramm koffein található. A nagy mennyiségű koffeinfogyasztás akár hányingerrel, hányással, remegéssel, szapora pulzussal, mellkasi fájdalommal, nyugtalansággal, pánikrohamokkal járhat együtt. A koffein egyszeri halálos adagja 10 gramm. A közismert élénkítő hatása mellett függőséget is kivált. E hatása különösen cukorral együtt fogyasztva domináns.

 

Egyre több gyermek fogyaszt koffeintartalmú termékeket

Mivel egy olyan anyagról van szó, mely több hatásmechanizmussal képes befolyásolni az idegrendszert, fogyasztásával – akárcsak egy gyógyszerrel – óvatosan kell bánni. Alkohollal, könnyű drogokkal illetve a cigarettában lévő nikotinnal együtt a szervezetben nehezen kiszámítható folyamatokat vált ki, melyeknek súlyos következményei lehetnek!

A koffeinfogyasztásnak számos nem kívánt hatása is létezik: mivel közeli rokonságban van a kokain és egyéb pszichoaktív anyagok hatóanyagával, additív hatása is létezik. Míg korábban csak a felnőttek „kiváltsága” volt a kávé és a koffeinfogyasztás, addig mára egyre nő a gyermekkori fogyasztása is, sőt, sokasodik a választék a gyermekekre pozícionált koffeintartalmú termékek között is.

Gyermekkorban az alvás-ébrenlét ciklus zavart szenved, különösen hiányos folyadékbevitel mellett, hiszen a koffein kiürülési ideje kb. fél nap, ami függ a testtömegtől, az anyagcsere gyorsaságától, a folyadékfogyasztás mennyiségétől is. A délután elfogyasztott koffein felületes alvást biztosít csak, ami garantálja a reggeli fáradt ébredést.

Az elmúlt harminc évben 70%-kal nőtt a gyermekkorúak koffeinfogyasztása. Ugyan az élelmiszer-biztonsági szervek a koffeint biztonságosnak tekintik, a gyermekeknek nincs rá szükségük!

Forrás: Patika-Magazin