Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Naponta isszuk, pedig emeli a vérnyomást és hizlal.

Több olyat is találunk mindennapi ételeink, italaink között, amik bár finomak, több kárt okoznak, mint hasznot. Íme egy újabb a sok közül!

Csak üdítőt ittam - mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de hosszútávon is rossz hatással vannak az egészségre. Dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa a kutatásokról és a személyre szabott tanácsadás jelentőségéről beszélt.

Súlyos összefüggések.vérnyomás

A cukros üdítők fogyasztását is felelőssé teszik az egyre terjedő elhízás-járványért, és az ezzel összefüggő betegségek kialakulásáért. Azonban míg egyes szakértők az ilyen innivalók magas kalóriatartalmának tulajdonítják ezt a hatást, addig mások az édesítők egyes összetevőiről állítják: fiziológiás hatásuk miatt emelkedik a vérnyomás, megnő az inzulin-rezisztencia és a zsírmáj kockázata. A Lifestyle Interventions for Blood Pressure Control (Életmódváltás a vérnyomás ellenőrzésért) nevű szervezet 810 felnőttet vizsgált, ebből a szempontból. A résztvevőknél célul tűzték ki a súlycsökkentést, a rendszeres mozgást, a nátriumbevitel visszaszorítását, illetve egy speciális, vérnyomáscsökkentő diéta hatásait is vizsgálták. Mindazok, akik korábban rendszeresen „üdítőztek”, a vizsgálat időtartama alatt mindössze 3,5 dl cukorral édesített italt kortyolhattak naponta. Ennek következtében 6 hónap alatt átlagosan 1,8 Hgmm-rel csökkent a szisztolés-, és 1,1 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomás.

Drámai következmények.

Egyre több amerikai fogyaszt naponta cukros, szénsavas üdítőket, sportitalokat és édesített gyümölcsleveket (amelyek nem tévesztendők össze a 100 százalékos levekkel), amelyeket az szakértők egyértelműen összekapcsolnak a cukorbetegség és a szívbetegségek ugrásszerű emelkedésével az elmúlt évtizedben. Egy Coronary Heart Disease (CHD) Policy Model nevű számítógépes modell segítségével a kutatók megállapították, hogy 1990 és 2000 közt a cukros üdítők közel 130 ezer diabétesz, 14 ezer szív-koszorúér betegség, és 50 ezer ezekből adódó betegség kialakulásához járultak hozzá. Az amerikai egészségügyi szervek már az ilyen típusú italok nagyobb arányú adóztatását is felvetették, amelytől a fogyasztás visszaszorítását várják. A Kaliforniai Egyetem szakértői szerint, ha sikerülne a visszafogni az üdítők kortyolgatását, hatalmas egészségügyi előnyöket tapasztalhatnánk.

A tudás egészség.

-  Minden hozzáértő a kiegyensúlyozott táplálkozást ajánlja, amely gyümölcsben, zöldségben, zsírszegény húsokban, tejtermékekben, halakban, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag. Csakis a tájékoztatással és lehetőleg a személyre szabott tanácsadással érhető el, hogy tudatosan törekedjünk arra, hogy a teljes értékű táplálékot ne helyettesítsük cukros, értéktelen rágcsálnivalókkal és üdítőkkel. Egyes ajánlások szerint a napi 2000 kalóriás táplálkozás mellett hetente maximum 450 kalóriát vihetünk be cukros üdítőkkel. Ezek olyan apróságnak tűnő, de a mindennapokban jelentős információk, amelyekről minden egészségtudatos, illetve életmódot váltó embernek tudnia kell – mondja dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. - Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az életmód tanácsadás és -orvoslás jelentőségét, hiszen a nyugati orvoslás is egyre inkább elismeri, hogy a betegségeket nem lehet elszigetelten kezelni. A személyre szabott vizsgálatok, a táplálkozási és mozgás-tanácsadás sokkal eredményesebbé teheti a klasszikus gyógyítást is.

 

Forrás: www.orvostkeresek.hu