Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Őssejtekből új fogak növeszthetők

őssejtből új fogakA Fogvesztés kezelésének újszerű módszerével próbálkoznak a London College munkatársai. A világon egyre többet költünk fogászati kezelésekre, az elvesztett fogak pótlására szolgáló implantátumok költsége, pedig akár százezreket is kitehet.

A közvetlenül az állkapocsba helyezett eszköz azonban nem képes helyreállítani a csont és a fogak közötti teljes kapcsolatot, ráadásul 30 éven belül használhatatlanná válik. Most azonban Paul Sharpe professzor és munkatársai egy forradalmi megoldást mutattak be a Királyi Társaság Nyári Tudományos kiállításán: saját őssejtekből állították elő a beültetendő fogat.

Az elmúlt öt évben, egérkísérletekben tesztelt módszer során az embrionális őssejtek helyett felnőtt őssejteket alkalmaztak, a növekedésüket kémiai faktorokkal és egyéb kezelések segítségével befolyásolták. Az embrionális őssejtek ugyan technikailag eddig is járható megoldásnak tűntek, azonban a költségek magas szintje és az etikai aggályok megnehezítették a lehetséges alkalmazást. Ráadásul a saját őssejtekből előállított fogak mellett a kilökődés veszélyével sem kell számolni, vagyis szükségtelen az immungátló gyógyszerek alkalmazása.

Mindazonáltal egyelőre csak a hámeredetű komponens állítható elő a fent vázolt módszerrel, a kötőszövethez még mindig embrionális őssejtek szükségesek, így ez utóbbi probléma megoldását követően nyerhet teret az új módszer.

 

Forrás: hazipatika.com