Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Újabb őrület a lila diéta

lila diétaKülföldön nagy népszerűségnek örvend a lila diéta, melyet többek között Mariah Carey is előszeretettel alkalmaz. Lényege, hogy a kúra alatt többségében természetesen lila ételeket kell fogyasztani, melyek számos pozitív tulajdonságuk mellett serkentik a sejtképződést, ezáltal látványosan lassítják a bőr öregedését. De nézzük, hogyan is működik ez a nagyszerű módszer!

 

Három hétig csak lila?

A diéta három hétig tart, mely idő alatt a reggelit és ebédet kivéve ibolyaszínű növényekből állítsuk össze az étkezéseket. Ám félreértés ne essék, nem kizárólag lila ételeket szabad fogyasztani. Az viszont lényeges, hogy a napi mennyiség ebből a színből legalább 200 gramm legyen. Tehát együnk bőségesen szedret, áfonyát, lila szőlőt, fügét, bodzát, szilvát (aszalva is), lila káposztát, spárgát, padlizsánt, karalábét, lila krumplit, céklát, lilahagymát, levendulát és lila babot.

Reggelire és ebédre kerüljön a tányérunkra rengeteg saláta, nyers vagy párolt zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, müzli, sovány tejtermékek és olyan C-vitamin valamint pektin tartalmú élelmiszerek, mint amilyenek a citrusfélék, az alma, a ribizli, az egres vagy a körte. Ez utóbbiak ugyanis hozzájárulnak a diéta alatti energikussághoz és jó közérzethez is.

A kúra során le kell mondanunk a fehér kenyérről, a rizsről, tejfölről, felvágottakról, félkész ételekről, konzervektől, szószoktól, tartósított élelmiszerektől, péksüteményekről, édességekről, olajban sült ételekről, alkoholról és a szénsavas üdítőkről.

 

Hatékonyságának titka

A lila színű zöldségek és gyümölcsök rengeteg rezveratrol nevű antioxidánst és antocianidint tartalmaznak, melyek védik a sejteket azoktól az oxidatív sérülésektől, melyek a ráncképződés elsődleges kiváltó tényezői. Fogyasztásuk bizonyítottan hozzájárul az egészséges szövetek fenntartásához, a bőr fiatalos rugalmasságának, ragyogásának megőrzéséhez.

Mindezek mellett a bíbor színű növények gyorsítják az anyagcserét, méregtelenítik a szervezetet, megvédenek a szív- és érrendszeri betegségektől, a ráktól, jó hatással vannak a látásra, a memóriára, erősítik az immunrendszert, megelőzik a fogszuvasodást, hajhullást, sőt még a narancsbőrt is csökkentik.

 

Hosszú távon

Ha nem szeretnénk három hétig folytatni a diétát, egyszerűen csak beépíthetjük a mindennapi étrendünkbe a jótékony lila növények fogyasztását. Figyeljünk oda, hogy hetente legalább háromszor fogyasszunk belőlük lehetőleg nyers vagy párolt formában, így hosszú távon élvezhetjük ezeknek a páratlan zöldségeknek és gyümölcsöknek a fiatalító és egészségjavító hatását.

 

Forrás: Nők Lapja Egészség, hazipatika.com