Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Mit tehetsz idegbecsípődés alkalmával?

idegbecsípődés-lumbágóSokan tapasztaltuk már azt, kellemetlen érzést, amikor egyik pillanatról a másikra fájdalommal jár a mozgás. Mit tehetsz idegbecsípődés alkalmával?

A jó idő beköszöntével a családi házban élők kitelepszenek a kertbe, és megkezdik a tavaszi munkálatokat.

Bár a virágültetés, a fűvetés, a trágyázás és a kapálás kellemes időtöltés, sokan mégis megszenvedik ezt az időszakot, hiszen elég egy rossz mozdulat, és az illető moccanni sem bír.

 

Mi is az idegbecsípődés?

Sokszor hallani, hogy valakinek becsípődött valahol egy idege, ami nem is csoda, hiszen gyakran nem is kell nagyobb fizikai megerőltetés hozzá. Megtörténhet, ha az ember rosszul fordul meg az ágyában, vagy ha csak egyszerűen megpróbál felegyenesedni. Ilyenkor egy hirtelen, éles fájdalom jelzi a problémát, és nem ritka, hogy az illető mozgásképtelen lesz.

De pontosan mi is játszódik le ilyenkor? A gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat. Először legtöbbször otthoni fájdalomcsillapító módszereket alkalmazunk, és ha ezek nem vezetnek eredményre, szakemberhez fordulunk.

 

Öngyógyítás

A hideg és meleg csodákra képes a becsípődött idegekkel. A jég és a forró vizes palack 20-20 percenkénti felváltott helyi használata jót tesz az ideggyöknek. Ugyanakkor vigyázni kell, sem a jeget, sem a meleget nem szabad közvetlenül a bőrre tenni, mert felületi fagyást, égést okozhatnak, célszerű vékony törülközőbe csavarni őket.

Próbálkozhatunk könnyű masszázzsal is. A becsípődött ideget körülvevő izmok is szűkíthetik ugyanis az ideg férőhelyét, így a professzionális masszázs, amely ellazítja az izmokat, oldja a szűkületet, megkönnyebbülést hozhat a fájdalom csökkentésében. Jó megoldás lehet a kézi masszírozó használata is.

Mi van, ha az idegbecsípődés derékfájással társul? Egy könnyed séta segíthet nemcsak fitten tartani magunkat, de a fájdalmat is enyhíti. Az orvosok régi beidegződése, az „ágynyugalom” már a múlté. A szakemberek ma már a célzott gyakorlatok (pl. gyógytorna) mellett a napi rutinban végzett mozgásokat és nyújtásokat ajánlják.

 

Az aktív fájdalomcsillapítás

Akut mozgáskorlátozottságot okozó idegbecsípődéses állapot leggyakrabban lumbágó formájában jelenik meg, de a nyaki és háti gerinc mentén is előfordulhat. Ilyenkor az érintett gerinc melletti izmok fájdalmas görcsös állapota áll fenn, sokszor végtagba vagy bordákba kisugárzó fájdalommal. Az esetek nagy részében orvosi segítség és aktív fájdalomcsillapítás szükséges a teljes gyógyuláshoz, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy elkerülhető legyen a hosszú szenvedés – mondja el dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa.

Az aktív fájdalomcsillapítás első lépése a fájdalom kiindulópontjának azonosítása. Idegbecsípődés esetében annak a pontnak megtalálása, ahol a fájdalmas ideg a gerincből kilép. A fájdalom eredetének azonosítását követően a kezelés személyre szabottan, leggyakrabban injekcióval történik – érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő vagy éppen homeopátiás készítmény beadásával. Speciális esetekben az akupunktúrás kezelés is szóba jöhet. A tartós eredmény érdekében a kezelést párszor ismételni szükséges.

 

Forrás: otvenentul.hu

 

chi gép lábmasszírozó szőnyeg
Chi gép Lábmasszírozó szőnyeg