Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Rákgyanús anyajegyek

bőrrák-melanomaCsupán néhány tudnivaló, és elkerülheted az anyajegyből kialakuló melanoma veszélyét. A szakemberek 40 év felett évenkénti bőrgyógyászati vizsgálatot ajánlanak, az életkorral egyre nagyobb kockázatot jelentő bőrrákos elváltozások kiszűrésére.

Olyan vizsgálatról van szó, amely csupán néhány percet vesz igénybe, semmilyen beavatkozással, fájdalommal nem jár. Annak ellenére, hogy milyen könnyen kiszűrhető lenne, a bőrrák előfordulásának gyakorisága évről évre nő, mint ahogy a halállal végződő esetek száma is.

 

Saját festék

Anyajegy mindegyikünk testén van, kinek több, kinek kevesebb – ezt főleg genetikai kódunk dönti el. Egy részük velünk született, de számuk életünk során a többszörösére is nőhet, hiszen az évek alatt egyre több kis pigmentpötty alakul ki a bőrön. Jó esetben az anyajegyek nem változnak meg sem színükben, sem formájukban, a megjelenést követően végigkísérnek minket életünk végéig.

 

Különös figyelmet érdemelnek az úgynevezett festékes anyajegyek, melyek a pigmentet termelő sejtekből alakulnak ki. Jórészt ezekből fejlődik ki a rettegett daganattípus, a melanoma malignum. Hogy mikor és miért alakul ki egy festékes anyajegy – ennek nincs mindig világos magyarázata. Az élet bizonyos szakaszában több anyajegy keletkezhet – például serdülőkorban, terhesség alatt –, illetve a meglévő anyajegyek növekedésnek indulhatnak. Jellemzően a hormonháztartás változásával jár a kialakulásuk, de fizikai és kémiai behatásra is keletkezhetnek.

 

Veszélyeztetett területek

A hormonális zavarokkal, változással járó időszakokban érdemes alaposabban figyelni a bőrfelületet, és gyanús anyajegyet észlelve orvoshoz fordulni. A bőrgyógyászok javaslata szerint havonta mindenkinek érdemes átvizsgálni a testét – csupán néhány perc lefekvés előtt, nem túl nagy áldozat egy súlyos következményekkel járó elváltozás megelőzésére.

A festékes anyajegyeket érő fizikai és kémiai behatások külön szót érdemelnek, hiszen a legkomolyabb veszélyforrást jelentik. Itt elsősorban azok a területek érintettek, ahol a bőr folyamatos irritációnak, dörzsölésnek van kitéve, például a melltartó, öv, alsónadrág gumija miatt. Ugyancsak komoly veszélyt jelent a szolárium és a napsugár, legalábbis a sugárzásnak tartósan kitett anyajegyek számára.

 

6 jel, ami elváltozásra utalhat

A rendszeres öntestvizsgálat és a legalább évenkénti bőrgyógyászati kontroll mellett külön figyelmet kell fordítanod egyes jelekre, amelyekkel azonnal szakemberhez kell fordulnod.

  • Az anyajegy színének megváltozása, jellemzően barnáról füstszínűre;
  • az anyajegy formája megváltozik, a jól körülhatárolható forma diffúzzá válik, vagy szövevényessé alakul;
  • az anyajegy megvastagszik, kiemelkedik a bőr síkjából;
  • az anyajegy fekélyessé válik, esetleg váladék szivárog belőle;
  • az anyajegynek fehér udvara alakul ki;
  • az anyajegy viszketni, vérezni kezd.

 

Eltávolítás

Arra is lehetőséged van, hogy már a gyanús anyajegynek sem adsz esélyt, és az eltávolítását kéred. Ez persze történhet esztétikai okokból is, maga a műtét ugyanaz. A módszer egyszerű: érzéstelenítést követően szikével távolítják el az anyajegyet, így akár a szövettani vizsgálat is lehetővé válik. A beavatkozás mindössze 20 percet vesz igénybe. Néhány nap múlva a sebet átkötözik, két hét múlva, pedig kiszedik a varratokat.

 

Forrás: otvenentul.hu