Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Új felfedezés a másnaposságról

másnaposságA macskajaj nincs hatással a következő alkoholfogyasztásra – derül ki egy friss közegészségügyi kutatásból, amelyet az egyesült államokbeli Missouri Egyetem szakértői végeztek. Az eredmények alapján viszont a másnaposság nem is bátorít további italozásra, tehát nem igaz, hogy a „kutyaharapást szőrével” módszert magától értetődően alkalmazzák az érintettek.

Ugyanakkor csak néhányan odázzák el a következő alkalmat a kellemetlen fejfájás, szédülés és gyomorbántalmak ellenére.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 386 fiatal felnőttet vettek górcső alá – sokan közülük főiskolai hallgatók voltak –, s arra kérték őket, hogy három héten keresztül vezessenek naplót az italfogyasztási szokásaikról.

A résztvevők minden reggel írtak egy bejegyzést a naplóba, majd skálán osztályozták annak a valószínűségét, hogy fognak-e inni aznap. Ennek során 2276 alkoholfogyasztási alkalomra és 463 másnaposságra derült fény.

A másnapos és nem másnapos reggeleken született elhatározások nem tértek el. Még akkor sem változott lényegesen az italozási szándék, ha az alanyok éppen a macskajaj akut tüneteitől szenvedtek.

Korábbi kérdőíves kutatások alapján a főiskolás italozók fele a „kutyaharapást szőrével” módszert alkalmazza macskajaj esetén, ami még nagyobb mértékű szeszfogyasztáshoz vezet. A mostani eredmények azonban ezt a tendenciát nem erősítették meg – adta hírül a MediPress.

A szakértők arra is rámutattak, hogy néhány naplóbejegyzés hiányzott – talán azért, mert a résztvevők túl másnaposak voltak azok megírásához.

Eredményeink pontosan illenek a másnaposságot és az alkoholizmust feltérképező munkák kirakós játékába – fogalmazott a szerzőként közreműködő Thomas Piasecki. – Amennyiben a másnaposság nem tántorít el a további ivástól, akkor az alkoholprobléma és a gyakori macskajaj kapcsolata kevésbé lényeges. Amennyiben viszont a másnaposság nem is sürget ivásra, kihúzhatjuk annak szerepét az alkoholproblémák súlyosbodásában – tette hozzá Piasecki.

 

Forrás: otvenetul.hu