Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Nem csak az orrunkkal a szemünkkel is érzékeljük a szagokat

szaglás orral és szemmelA Montreal Egyetem Pszichológia Tanszékének munkatársai, Simona Manescu és Johannes Frasnelli, a Chemical Science című lapban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy az illatok megítélése attól is függ, hogy egy adott szaghoz pozitív vagy negatív képpel társul el. Más szóval: nem csak az orrunkkal, hanem a szemünkkel is érzékeljük a szagokat.

A kutatás során a szakemberek 50 jelentkezőt kértek fel, hogy négy különböző illatmintát – fenyőillatú illóolajat, egy geraniol nevű illatösszetevőt, köményt és parmezánsajtot – szagoljanak, miközben valamennyihez vagy egy pozitív, vagy egy negatív leírást csatoltak. Így a fenyőillathoz vagy a „tűlevél”, vagy az „oldószer”, a geraniolhoz vagy a „friss virág”, vagy az „olcsó parfüm”, a köményhez vagy az „indiai étel”, vagy a „koszos ruha”, a parmezánhoz, pedig vagy a „sajt”, vagy a „megszáradt hányás” felirattal ellátott címkét mellékelték.

 

Az eredmények azt mutatták, hogy valamennyi résztvevő sokkal pozitívabban értékelte az illatokat akkor, amikor pozitív leírást kapott mellé, mint amikor negatívat, ami arra utal, hogy az illatok érzékelése nem objektív dolog, hanem számos szubjektív tényező is befolyásolja azt. Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy az illatok egy, egyén reakcióidejét is befolyásolhatják, vagyis a kellemetlen illatok gyorsítják, a kellemesek, pedig lassítják azt – adta hírül a MediPress.

 

A Montreal Egyetemen végzett kutatás során azonban egyedül a parmezánsajtnál tapasztalták ezt a jelenséget a kutatók, amely a pozitív leírással párosítva lassította az alanyok reakcióidejét. Hasonló módon arról is beszámolták már korábbi kutatások, hogy az ételek illatára gyorsabban reagálunk, mint az egyéb illatokra, ám a mostani vizsgálat ezt sem támasztotta alá.

 

Forrás: Medipress, otvenentul.hu