Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Kiválthat leukémiát a magasfeszültségű vezetékek közelsége?

leukémia - magasfeszültségű vezetékek közelségeNem magasabb a leukémia kialakulási esélye a magasfeszültségű vezetékek közelében, vagy közvetlen alatta élő gyerekek esetében – új kutatási eredmények szerint. A tudósok összesen 16 500 brit kisgyerek egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik mind 1962 és 2008 között lettek leukémiásak.

Az adatok szerint az 1980-as évektől kezdve már nem volt összefüggés a leukémia és a magasfeszültségű vezetékek közelében lévő lakóhely között, de igaz, hogy az 1960-as és 1970-es években valóban magasabb volt a betegség előfordulási aránya a magasfeszültségű vezetékek közelében. A kutatók szerint a vizsgálati eredmények rendkívül biztatóak, de ugyanakkor kérdéseket is felvetnek a múltbeli fokozott kockázattal kapcsolatban. Az összes gyerekkori daganatos betegség mintegy egyharmadát a leukémiás esetek teszik ki. Nagy-Britanniában 15 éves kor alatt évente 460 új esetet regisztrálnak az orvosok.

 

Az Oxford Egyetemen működő Gyermek Rákkutató Csoport tudósai a Gyermekkori Daganatok Országos Adatbázisából szerezték a tanulmány elkészítéséhez szükséges adatokat. A tudósok a rákos gyerekek adatait 20 000 olyan gyerekével hasonlították össze, akik ugyanazon a környéken éltek, mint a daganatos páciensek, mégsem lettek betegek.

 

Szakértők szerint az eredmények alapján szinte biztosan állítható, hogy a magasfeszültségű vezetékeknek nincs közvetlen biológiai hatásuk a leukémia kialakulási esélyeire. "Ahhoz azonban további kutatásokra lesz szükség, hogy kideríthessük, a 80-as éveket megelőzően miért volt magasabb a leukémiás megbetegedések aránya a magasfeszültségű vezetékek közelében élőknél" - nyilatkozta Kathryn Bunch, a kutatás vezetője. "Mivel fogalmunk sincs, hogy a korábbi évtizedekben mi okozhatta a problémát, így nem zárhatjuk ki teljesen, hogy egyes esetekben még most is szerepet játszhatnak a magasfeszültségű vezetékek a gyerekkori daganatos betegségek kialakulásában." "Reméljük, hogy a gyerekes családokban élők most kissé fellélegeztek, mivel valóban úgy tűnik, hogy a magasfeszültségű vezetékek nem növelik a kisgyerekek leukémiára való hajlamát" - tette hozzá Dr. Julie Sharp, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének munkatársa.

 

Forrás: vital.hu