Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Felére csökkenti a diabétesz kockázatát a sok D-vitamin

D vitamin

Felére csökkenti a cukorbetegség kockázatát a sok D-vitamin; brit vizsgálatok szerint a szívbetegségek veszélye is harmadával csökkent.

 

A szakemberek összesen 100 ezer fő részvételével végzett 28 kutatás eredményét értékelték ki - olvasható a Maturitas című tudományos folyóirat márciusi számában.

A vizsgálatokból kiderült: az úgynevezett metabolikus szindróma - vagyis a túlsúly, a magas vérnyomás, a rossz koleszterin- és vércukorszint kombinációja - lényegesen ritkábban jelentkezett azoknál a személyeknél, akik sok D-vitamint kaptak.

"Felnőtteknél a D-vitamin hiányát pótló célzott kezelés potenciálisan megfékezheti a szív- és anyagcsere-betegségek jelenkori járványát" - állapította meg Oscar Franco, a Warwick Egyetem tudósa, a kutatások vezetője. Ehhez azonban a D-vitamin és a betegségeket kiváltó okok közötti pontosabb összefüggések feltérképezésére van szükség - hangsúlyozták tanulmányukban a szakemberek.

A D-vitamin egy hormonokhoz hasonló anyag, amelynek számos fontos funkciója van, többek között szerepet játszik a csontképződésben és az immunrendszer irányításában. A bőrben maga az emberi szervezet is képes a D-vitamin előállítására, ehhez azonban napfényre van szükség.

A fejlett társadalmakban élő emberek azonban keveset vannak a szabadban, így jellemző a D-vitamin hiánya. Pedig vizsgálatok szerint a vegyület a különböző rákbetegségekre is jótékony hatással van. Aki sok D-vitamint akar fogyasztani, annak tanácsos sok halat ennie, ám figyelemmel kell lenni arra is, hogy nagy dózisban mérgező hatású. Ehhez azonban hatalmas adagot kell elfogyasztani.

Forrás: MTI