Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Hasznos, vagy káros a kávézás?

kávézásA kávé egyik legmegosztóbb dolog, a csoki és a vörösbor mellett az egészséges életmódról szóló párbeszédekben. Egészséges vagy éppen ellenkezőleg, ártalmas a kávé a koffeinfogyasztás? Egyáltalán hány kávét ihatunk meg naponta? Mi számít túlzott koffeinfogyasztásnak? Jót tesz-e a koffeinmentes kávé? Cikkünkben a legutóbbi kutatások eredményeit tárjuk fel.

 

Nagyvonalakban az eddigi kutatások eredményeiről

Egy nyáron publikált tanulmány meglehetősen erős és szenzációhajhász konklúziót ismertet: azok az 55 év alatti emberek, akik négy vagy annál több csésze kávét isznak meg egy nap, nagy valószínűséggel hamarabb halnak meg, mint azok, akik kevesebb mennyiségben vagy egyáltalán nem fogyasztanak kávét. Persze ez azért elsőre elég erős következtetésnek tűnik, a tanulmányt tovább olvasva, pedig kiderül az is, a helyzet azért közel sem ennyire drasztikus, sőt mi több közel sem ennyire egyértelmű.

 

A szkeptikus szakértők ugyanis felhívják a figyelmet arra, hogy a több mint 40.000 felnőtt körében végzett kutatás eredményei meglehetősen korlátozottak és az eredmények nem mutatnak egyértelmű összefüggést a kávéfogyasztás és az átlagosnál korábban bekövetkezett halál között. Egyes kritikusok szerint a vizsgálatok számos tényezőt, mint például a genetikai adottságokat, az alanyok egészségügyi állapotát, korábbi betegségeiket, étrendjüket és életmódjukat, dohányzási szokásaikat is figyelmen kívül hagyták. Sőt mi több, korábbi kutatások eredményeit megvizsgálva, az is kijelenthető, sokak szerint a kávé nemhogy negatívan, de sok esetben pozitívan hat az emberi szervezet működésére. Ezt a kutatók kétféleképpen magyarázzák. Egyfelől a koffein már önmagában jótékonyan hat az idegrendszerre: stimulálva azt elősegíti a koncentrációs képességet és fellép a rossz hangulat ellen. Ezen kívül a főzet antioxidáns-tartalma harcban áll a szabadgyökökkel, amik a szervezetben kialakuló gyulladásokért felelnek. Emiatt pedig akár csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szívbetegségek kockázatát.

 

Akkor most jót tesz vagy ártalmas a kávé? ? Lássunk néhány konkrét érvet!

 

A kávézás jótékony hatásai

 

kávéfogyasztásA kávé csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Egy közel 200.000 fő részvételével készített kutatás szerint azoknál az alanyoknál, akik 6 vagy annál több kávét ittak naponta 35%-kal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Azt azért fontos tisztáznunk, hogy a csodaszert ebben az esetben nem maga a koffein jelentette, hiszen ugyanezeket az előnyös hatásokat felfedezték azoknál is, akik a kutatás során koffeinmentes kávét fogyasztottak. A hatásmechanizmus voltaképpen nem tisztázott. Egyesek szerint a kávéban levő klorogénsav lassítja a vérben a glükóz-kibocsátást. Mások szerint az antioxidánsok segítik a szervezet inzulinnal szembeni érzékenységének szabályozását.

 

A kávé igazi szíverősítő

Ahogy a bor, úgy a kávé is jótékony hatással van a szívre? állítják a szakértők. Egy közel 27.000 nő részvétel készített kutatás szerint azoknál a hölgyeknél, akik 1-3 kávét ittak naponta 24%-kal csökkent a szívbetegségek kockázata, szemben azokkal a résztvevőkkel, akik egyáltalán nem ittak kávét. A jótékony hatás kiváltója a kávéban található antioxidáns. A mechanizmus itt is hasonló, mint a cukorbetegség esetén, ugyanis a szívbetegségek alapját is az erekben levő gyulladás okozza, amik hatására szabadgyökök alakulnak ki és szaporodnak a szervezetben. A kávé egy egész sereg antioxidánst juttat a szervezetbe, amik aztán felveszik a harcot a szabadgyökökkel szemben.

 

A kávé agyserkentő

A kávét talán legtöbben agyműködést serkentő hatása miatt fogyasztják. Azonban legalább ennyire jó okot jelenthet a kávéfogyasztásra depresszió elleni hatása is. Egy kutatás szerint ugyanis azoknál az alanyoknál, akik négy vagy annál több csésze kávét ittak naponta, 20%-kal kevesebb esetben fordult elő depresszió, mint azoknál, akik maximum egyet ittak egy héten. Mivel a koffeinmentes kávét fogyasztóknál az arány nagyjából megegyezett azokéval, akik egyáltalán nem ittak kávét, a jótékony hatás ebben az esetben egyértelműen a koffein számlájára írható. Ugyan az, hogy pontosan miként hat a koffein a depresszióval szemben nem tisztázott, a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy amikor a koffein bejut az agyba, megváltoztatja a szerotonin és a dopamin szintet, ami a jó közérzetért felelős.

 

A kávé javítja a memóriát

A kutatók szerint azok a résztvevők, akik koffeintartalmú kávét ittak reggel, jobban teljesítettek azokon a teszteken, ahol az új információk elsajátítását vizsgálták, mint azok, akik nem ittak kávét. Szakértő szerint a kutatás legnagyobb felfedezése az volt, hogy a kávé jótékonyan hat a tartós figyelmet igénylő kognitív teljesítményekre és növeli a munkamemória hatékonyságát.

 

A kávézás ártalmas hatásai

 

A kávé növelheti a csontritkulás kockázatát

Megfigyelések szerint a kávé elősegítheti a kalcium vizelettel történő kiürülését a szervezetből. Mivel a kalcium felelős a csontok épségéért, ezért a sok kávéfogyasztás csontritkuláshoz is vezethet. Szakértők szerint kb. 5 milligramm kalciumot veszítünk el minden 6. csésze kávébevitellel. De ez a kalciumveszteség könnyedén pótolható, ha két evőkanál tejjel vagy joghurttal fogyasztjuk el kávénkat.

 

A kávé ráncokat okoz

Bár a kávé antioxidáns, ha túlzásba visszük a fogyasztását az, bizony okozhat ráncokat a bőrünkön. Ez a dehidratáció következménye, ami a rendkívül rossz hatással van a bőrre. A szakértő tanácsa szerint ezért célszerű a reggeli kávét egy pohár vízzel kiegészíteni.

 

A kávé súlygyarapodást okoz

Bár a kávéfogyasztás bizonyos esetekben csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, fontos tisztáznunk, ez csak a tisztán feketén vagy kevés cukorral fogyasztott kávé kockázatát, ez az állítás nem minden esetben igaz. Ha az italt sok cukorral és tejjel vagy tejszínnel fogyasztjuk, az akár súlygyarapodáshoz is vezethet. Nem beszélve arról, hogy a vércukorszint ingadozása, amit a nagy mennyiségű koffeinbevitel okozhat, hozzájárulhat az ételek utáni vágy növekedéséhez. Ezen kívül tény az is, hogy a kávéivás szorosan összekapcsolódik az étkezés kultúrájával. Például gyakran eszünk forró italunk mellé egy kis desszertet.

 

A hagyományos kávé növényvédő szereket tartalmazhat

A kávét még növényként permetezik, így tartalmazhat vegyi anyagokat, növényvédő szereket, gyomirtókat. Ezért fontos, hogy ha sok kávét iszunk, mindig győződjünk meg róla, hogy a szerves változatot fogyasztjuk-e? Koffeinmentes kávé fogyasztása esetén pedig annak is érdemes utánajárni, hogy milyen eljárással történik a kávészem koffeinmentesítése. Az eljárás során gyakran kémiai szereket használnak, emiatt gyakran az is előfordul, hogy a koffeinmentes kávé több vegyi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos.

 

A kávé, függőséget okozhat és túladagolható!

A koffein, ahogy a nikotin vagy az amfetaminok, rendkívül addiktívak. Általában 100 milligramm fogyasztása már elég ahhoz, hogy fizikai függőséghez vezessen. A kávé ugyanis stimulálja az agy motivációs mechanizmusait, ami a folyamatos újrafogyasztást ösztönzi függetlenül attól, hogy az ember éppen hogy érzi magát. Ezen kívül a felesleges koffein, hatással van a stressz hormonokra, mint például az adrenalinra vagy a kortizolra, amik pánik-szerű állapotot idézhetnek elő. A koffein ezen kívül mesterséges energiabomba is, ami azért lehet veszélyes, mert távol tartja az embereket a természetes energiaforrásoktól.

 

Mi a tanulság?

Bár még a szakértők sem jutottak egy álláspontra a kávé jótékony, illetve káros hatásaival kapcsolatban, tény, hogy a koffein sokaknak egyfajta csodaszert jelent. Ezeknél az embereknél a koffein hatására sok pozitív tapasztalat kerül előtérbe és meglehetősen kevés negatív. Másoknál azonban éppen ellenkezőleg. Talán a kávéfogyasztással kapcsolatban éppen ez a megállapítás jelentheti a kulcsmondatot. Ahhoz, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, figyelembe kell vennünk, hogy nem mindenki reagál a koffeinre azonos módon. Vannak, akik már egy csésze kávétól felpörögnek, mások meg sem érzik. Testsúly, életkor, nem és még a genetika is hatással lehet arra, hogy miképpen reagálunk a koffeinre. Emiatt talán egyetlen jótanács adható: igyunk annyi kávét, amennyi jólesik, de figyeljünk arra, hogy ne ez legyen életmódunkban az egyetlen energiaforrás! A rendszeres mozgás és a magas tápanyag tartalmú ételek legalább annyira felpörgethetnek, mint egy csésze kávé.

Ezen kívül véleményem szerint figyelemre méltó a szakértő állítása, miszerint a kávé, akárcsak a csoki és a vörösbor rendkívül vonzó, bizonyos fokig még egészséges termék is, de mindegyik ésszerű fogyasztást kíván.

 

Forrás: termalfurdo.net