Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Stressz és jódhiány, avagy a pajzsmirigy legnagyobb ellenségei

pajzsmirigyműködésA lakosság nagy részét érinti a pajzsmirigy nem megfelelő működése. Táplálkozásunk és életmódunk nagyban hozzájárulhat a betegség kialakulásához, így ezen a téren sokat tehetünk, hogy javuljon a helyzet.

Sokszor hallani mostanában, hogy a stressz komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Ezt sokan nem veszik komolyan, hiszen a kellemetlen tünetek sok esetben nem jelentkeznek rögtön. Az idegesség vagy szorongás hatására hirtelen megemelkedő vérnyomás, a hirtelen fejfájás, szédülés, a szájszárazság, izzadás, csökkent látási képesség, de a hasmenés, a gyomorfájás, vagy a nehézlégzés is lehetnek a stressz által okozott tünetek között. Ezek többsége a feszült állapotban szinte rögtön jelentkezik, de vannak olyan esetek, amikor a stressz egészségre gyakorolt negatív hatása nem ennyire egyértelmű.

 

A pajzsmirigy és a stressz

A pajzsmirigy problémák esetében például sokszor nem gondolnak a stresszre, mint kiváltó okra. Holott az állandó stressz igencsak igénybe veszi ideg- és hormonrendszerünket, melynek károsító hatása előbb-utóbb megjelenik a pajzsmirigy működésében is.

A pajzsmirigy túl- vagy alulműködése főként a nőket érintő probléma, utóbbi nagy számban fordul elő a változó kort meghaladó hölgyek esetében. A problémára viszont fokozottan figyelni kell, ugyanis a pajzsmirigy az alapanyagcsere legfontosabb szabályozója a szervezetben, és szinte minden szervünk működését áthatja.

Kezelés megfelelő táplálkozással

 

A pajzsmirigy nem megfelelő működése a stressz mellett nagyban köszönhető a nem megfelelő, főként jódhiányos táplálkozásnak is. Ha kevés a jód a szervezetben, az agy funkciója is visszaesik, akár érezhető mértékben.

 

Tehát a megfelelő, tudatos táplálkozás elengedhetetlen. A legfontosabb, amire érdemes figyelnünk:

 

  • a pajzsmirigy alulműködése esetén a jódozott só használata az egyik legkézenfekvőbb megoldás, bár nem minden esetben: magas vérnyomás esetén például nem ajánlott a túlzott só fogyasztás. A jód javasolt napi átlagos mennyisége 600 mcg.
  • mellőzendő a finomított termékek, a fehér cukor és a fehér liszt használata, valamint a kávé, a tea fogyasztása, és a dohányzás.
  • alulműködés esetén ellenjavallt vagy mértékletesen ehető a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a spenót, a petrezselyemgyökér, a körte, az őszibarack, a földimogyoró, a köles, vagy a mustár. Túlműködés esetén a fent említett zöldségek viszont mindenképpen ajánlottak.
  • a tojássárgája, a sárgabarack, a szilva, a datolya, a hal, csirke, sajt alulműködés esetén ajánlott.
  • érdemes C-, E- és B-vitaminokban gazdag táplálkozást folytatni. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint a petrezselyem, a ribizli, a citrusfélék, E-vitamint a növényi olajok, az olajos magvak, a homoktövis és a gabonacsírák. A B-vitaminok legjobb forrásai - többek között - a belsőségek, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek.
  • alulműködés esetén javasolt a cink és a szelén fogyasztása is. Cink található a tejtermékekben, tojásban, hüvelyesekben, húsfélékben, halakban. A szelén jó forrása a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonák, és a belsőségek.

 

Mozgással a stressz ellen

Szervezetünk, így hormonrendszerünk és pajzsmirigyünk megfelelő működésében fontos szerepe van a tápanyagban gazdag, tudatos táplálkozásnak, valamint a stressz csökkentésének. Stressz hatására sajnos a legtöbb tápanyag elpusztul szervezetünkben, így bármennyire is odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, mit sem ér, ha továbbra is állandó idegességnek, stressznek vagyunk kitéve. A rendszeres testmozgás nemcsak jobb közérzetet, karcsúbb alakot ad, de segít a napi feszültség feldolgozásában is, ezáltal hozzájárul egészségünk megfelelő állapotához. Ha csak napi 10 percet tudunk mozogni, már azzal is sokat tettünk önmagunkért.

 

Forrás: Izek és érzések, hazipatika.com

 

Spirulina alga banting tabletta kalcium töktermék porral
Spirulina alga Banting tablett Kalcium töktermék porral