Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Új kutatások szerint sok kávé, rövidebb élet

sok kávéEgy friss kutatásból azt derítették ki, hogy azok az 55 éven aluliak, akik legalább négy csésze kávét isznak naponta, nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban.

A szkeptikus szakértők szerint azonban a több mint 40 ezer felnőtt adatait vizsgáló kutatás jelentős korlátokkal rendelkezik, az eredmények, pedig nem bizonyítják azt, hogy ténylegesen a kávé okozná a korai halálozást. A Mayo Clinic Proceedings augusztus 15-i számában megjelent tanulmány társszerzője, Dr. Carl Lavie, a New Orleans-i John Ochsner Szív és Érrendszeri Intézet professzora azonban úgy véli, van okunk aggódni, ha túl sok kávét fogyasztunk.

 

– Kevés kávé, vagyis körülbelül heti 28 csésze még biztonságos – mondja. – Érdemes azonban a fogyasztást napi négy 2,2 deciliteres csészében maximalizálni, különösen a fiatalabbak számára.

 

Ismét felmerül a sokat ragozott kérdés, vajon a kávé jótékony hatással van-e ránk, és ha igen, mennyi a túl sok. Az utóbbi években a kutatók egyre gyakrabban kimutatták, hogy a kávéfogyasztás, még a nagy mennyiségű kávé is, valójában csökkenti a rák, a szívelégtelenség és más betegségek kockázatát.

 

Az új kutatáshoz a szakértők közel 44 ezer 20 és 87 év közötti személyt követtek átlagosan 16 évig. Az alanyok háromnegyede férfi volt, és a résztvevők 1971 és 2002 között léptek be a vizsgálatba. Az után követés során 2512 személy halt meg különböző okokból. Miután statisztikájukba az olyan tényezőket is beleszámították, mint a dohányzás vagy a fizikai állóképesség, a kutatók kimutatták, hogy azok, akik hetente 28 csészénél több kávét ittak, 21 százalékkal, nagyobb valószínűséggel haltak meg. A korai halálozás kockázata 50 százalékkal magasabb volt az 55 éven aluli férfiakban és nőkben. Az ennél kevesebb kávé fogyasztása azonban a jelek szerint nem befolyásolta a halálozást.

 

A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul. Lehetséges, hogy a kávé hozzájárul a rák kialakulásához, ezt azonban csak akkor lehet megerősíteni, ha alaposabban megvizsgálják, mi okozta a résztvevők halálát. Lavie szerint az is elképzelhető, hogy bizonyos genetikai tényezők teszik ki a kávéfogyasztókat a halálozás magasabb kockázatának. E kérdések megválaszolásához további kutatásokra lesz szükség – írta a MediPress.

 

Forrás: otvenetul.hu