Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Megszüntethető lesz a szorongásos zavar?

idegsejtek neuronokNemrégiben amerikai tudósok fedezték fel, hogy melyek azok az idegsejtek, amelyek szorongóvá teszik az egereket, ha társaik agresszívek velük szemben. Fénnyel manipulálták ezeket a sejteket, és sikeresen megszüntették a szociális szorongást.

A kísérletben azonosított idegsejtek akadályozzák meg a szerotonin hormon kibocsátását, ennek hiánya, pedig összefügg a depresszióval és a szociális szorongásos zavarral - idézte a BBC hírszolgálata a Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányt.

 

A szociális szorongásos zavar, más néven társas fóbia, illetve szociális fóbia pszichiátriai betegség. Aki ebben szenved, társas helyzetekben, nyilvános szereplés alatt tartósan szorong, visszahúzódóvá válik, bizonytalannak érzi magát.

 

A friss kísérletben a kutatóknak sikerült "kikapcsolniuk" a szorongásért felelős neuronokat, az egerek, pedig nem törődtek tovább a zsarnokoskodással. A felfedezést további kutatások után az emberi idegrendszer működésére is alkalmazni lehet, és esetleg a pszichiátriai betegségek újabb kezelései is kifejleszthetők.

 

Olivier Berton, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának kutatója, a tanulmány szerzője szerint a kutatás a sejtek szintjén magyarázza meg, hogy alakul ki az egereknél a szociális szorongás. Berton és kutatócsoportja 54 egérrel végezte el azt a kísérletet, melyben agresszív, területvédő egerek támadó viselkedését kellett a kísérleti állatoknak elszenvedniük. Az áldozatok több mint fele ettől szorongóvá vált.

 

A szerotonin kibocsátását irányító neuronok tevékenysége ezután csökkent. A kutatók felfedezték, hogy a szóban forgó neuronok szomszédságában helyezkedik el az úgynevezett GABA-neuronok egy csoportja. Ezek voltak azok a sejtek, amelyek "lefékezték" a szerotonin képződését.

 

A kutatók az optogenetika technikájával, amely során az egyes neuronok a fényre reagálnak, a kutatók kikapcsolták ezeket a GABA-sejteket, az egereket, pedig így ellenállóvá tették a többiek zsarnokoskodásával szemben.

 

Ahogy a GABA-sejteket elnémították, az egerek másképp reagáltak agresszív társaik viselkedésére, és nem alakult ki náluk a szociális szorongás.

 

"Ahogy eltávolítjuk a fékeket a szerotonint irányító neuronok útjából, újra működnek. A felfedezés segítségével talán megérhetjük a hasonló emberi betegségek, a szociális fóbia és a depresszió alapjait is. Noha jelentős előrelépések történtek a társas viselkedési zavarok agyi hátterének feltárása érdekében, sokkal többet kellene még tudni a sejtszintű működésről. Kutatásunk jó kiinduló pont lehet ehhez" - kommentálta Berton.

 

Forrás: MTI, idesuss.hu