Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Érzelmek, amelyekbe bele is halhatunk

érzelmek stresszA Sydney Egyetem Agy- és Elmekutató Intézetének legújabb kutatása szerint szívrohamot válthat ki az érzelmi stressz. Azokra a szívroham túlélőkre, akik egyedül élnek, vagy azokra az emberekre, akik például valamilyen természeti katasztrófa vagy sportesemény következtében rendkívüli stressznek vannak kitéve, a szívroham megnövekedett kockázata leselkedik.

Hirtelen érzelmi stressz, például egy szerettünk halála is kiválthat szívrohamot, hirtelen szívhalált vagy stressz okozta kardiomiopátiát, más néven megtört szív szindrómát.

 

A Medical Journal of Australia eheti számában közzétett kutatás, azonban tíz év adatainak elemzésével azt a tévhitet is megcáfolta, mely szerint a krónikus munkahelyi stressz drámai mértékben megnöveli a szívroham kockázatát. „A közhiedelemmel ellentétben a munkahelyi stressz csak korlátozott hatással van a szívbetegségre” – összegezte a kutatás vezetője, Nick Glozier. „Ez, pedig jó hír, mert azt jelenti, hogy a munkánk mégsem öl meg bennünket. Inkább azokra a tényezőkre érdemes összpontosítani, amiket szabályozni tudunk: az olyan hagyományos kardiológiai kockázati tényezőkre, mint a magas vérnyomás vagy a dohányzás.”

 

Az eredményekből az is kiderült, hogy az egyedül élő szívrohamtúlélőkre is az újabb szívroham fokozott kockázata leselkedik. A társadalmi elszigeteltség és a minőségi támogatás hiánya újabb szívrohamot eredményezhet olyan helyzetekben, amiről egyetlen barát vagy rokon sem tud, csak akkor, amikor már túl késő. Éppen ezért a társadalmi elszigeteltség csökkentésére irányuló intézkedések pozitív pszichológiai hatást gyakorolhatnak a szívroham túlélőire, bár azt egyelőre nem lehet tudni, vajon ezek javítanák-e a szívbetegség kimeneteleit. A kutatás a szív-érrendszeri kockázat fokozódását mutatta ki azoknak az embereknek az esetében is, akik valamilyen természeti katasztrófa vagy feszült sportesemény következtében voltak kitéve szélsőséges stressznek.

 

Forrás: vital.hu