Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Ártalmas élelmiszer a tej?

tejfogyasztásUgyan még mindig sokakban él a tévhit, miszerint a tej élet, erő, egészség, azonban egyre több kutatás és orvosi vélemény árulkodik arról, hogy a nagymértékű tejfogyasztás bizony ártalmas lehet az egészségünkre.

A tej rendkívül gazdag kalcium és D-vitamin forrás, épp ezért sok anyuka az anyatejes szoptatást, illetve a tápszeres táplálást ezzel cseréli le, váltja fel. Rosszul teszik, s bár ESL, UHT, pasztőrizált technológiára hivatkozva állítják, hogy egészséges folyadékot itatnak a gyermekeikkel, valójában manipulált élelmiszert adnak neki.

 

Miért manipulált élelmiszer a tej? Hogy erre a kérdésre pontos választ adhassunk érdemes időutazást tenni. A mai tejkultúránk legalább tízezer éves a kutatók szerint. Azonban a 19. század közepéig a tehenek többsége az élete során nagyjából 200 liter tejet adott. Ma ez a szám 35 ezer literre ugrott. Adódik a kérdés, hogy érte el ezt az ugrást az emberiség? A teheneket különböző, nem természetesen módon, arra ösztökélték, hogy még többet egyenek, még több tejet termeljenek.

 

S bár hazánkban csakis azt az élelmiszert lehet tejként árulni, ami csak tejet és semmi egyebet nem tartalmaz, azért érdemes mikroszkópikusan is megvizsgálni.

Az UHT, ESL, illetve a pasztőrizálás segítségével a legtöbb kórokozót, baktériumot kiirtják a tejből. De nem mindent.  Mert például a tehenek teje tartalmaz bizonyos progeszteron nevű anyagot, ennek mennyisége attól függ, hogy az említett állatok milyen arányban vemhesek, s ez bejutva a szervezetbe átalakul és a különböző aknék, pattanások, bőrbetegségek, kialakulásáért felel is.

 

Nem is gondolnánk, de nagyon sok tejben találhatóak gyógyszermaradványok, női hormonok, nyugtatók. Persze ezt nem az állattartók juttatják a tehenek szervezetébe, kívülről bevitt anyagok ezek, amelyek a vízzel, a különböző takarmányokkal jutnak az állatokba.

 

A lista ezzel még nem teljes. Beszéljünk inkább arról, hogy a tej rendszeres fogyasztása bizony többféle, igen komoly betegség kialakulásáért részben, vagy teljesen felelős. Nem hinnénk, de a gyerekeknél állandó felső légúti gyulladást, székrekedést okoz a sok kakaó és langyos tej, nem véletlenül mondják az óvodában is, ha megfázott a gyerek, esetleg lázas, köhög, akkor a tejet néhány napig vegyük ki az étrendjéből. Az állandó tej segíti az asztma, gyomorfekély, valamint különböző emésztőszervi problémák kialakulását is. De a tejfogyasztás felelhet a szívinfarktus, az allergia, a csontritkulás, vagy bizonyos daganatos betegségek kialakulásáért is.

 

Persze most sokan elgondolkodnak, hogy akkor, miként juthatnak a hiányzó kalciumhoz, D-vitaminhoz, foszforhoz, ami bizony a tejben mind megtalálható. Megfelelő egészséges táplálkozással nem kell aggódnunk. A spenót, vagy a sóska például legalább kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej. Persze a lista ezzel még nem teljes, igen változatos zöldségeket, gyümölcsöket találunk, amelyek segítenek pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat.

 

Forrás: hajraegeszseg.hu

 

kalcium por gyerekeknek cink kapszula chitosan kapszula super kalcium
Kalcium por gyerekeknek Cink kapszula Chitosan kapszula Super kalcium