Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Hogyan fokozza egy pohár bor a rákellenes kezelés hatását?

pohár borEmlőrákos hölgyek esetén napi egy pohár bor fokozza a daganatellenes terápia hatásfokát - olvasható a Cancer Letters legújabb számában.

Kísérletes körülmények között bizonyították, hogy a vörösbor reszveratrol nevű összetevője megakadályozza, hogy a daganatsejtek ellenállóvá váljanak a rapamicin nevű szerrel szemben. A reszveratrol antioxidáns hatású vegyület, mely természetes körülmények között megtalálható a szőlőben, a málnában, az áfonyában és a mogyoróban, hatására jellemző, hogy véd a bakteriális és gombafertőzésekkel szemben.

A kutatók régóta tesztelik az anyagot, mint a szívbetegség és az Alzheimer-kór kialakulását, valamint az öregedést gátló gyógyszert. Charis Eng professzor (Clevelandi Klinikai Lerner Kutatóintézet) és munkatársai szerint azonban a gyümölcs vörös színét adó szert alkalmazni lehetni a daganatok kezelésében, ugyanis emlőráksejteken tesztelve megakadályozta a rapamicinnel szembeni rezisztencia kialakulását - a rapamicin használatánál régóta visszatérő probléma, hogy ugyan a daganat kezdetben reagál, később azonban ellenállóvá válik a szerrel szemben.

A vizsgálat szerint a két szert kombinálva sikeresen lehetett gátolni a sejtek jelátvitelét, végeredményben pedig a sejtek szaporodását. A legújabb vizsgálatok szerint az antioxidáns hatású reszveratrol a PTEN gént aktiválja, mely a daganatok kialakulásának gátlásáért felelős, azonban a megerősítéshez további, betegeken végzett vizsgálatok is szükségesek.

Az emlőrák egyike a leggyakoribb daganatoknak, csak Nagy-Britanniában évente 45 ezer új esetet diagnosztizálnak. A rapamicint, melyet egy gomba termel, a 70-es években fedezték fel, eredetileg szervátültetett betegeken a kilökődés megakadályozására alkalmazták.

Forrás: Házipatika.com